Amennyiben rendszeresen olvasol minket tudhatod, hogy meglátásunk szerint a jó időgazdálkodás egyik leghatékonyabb eszköze a delegálás. A dolog pikantériája az, hogy ügyfeleink nagy része ettől a módszertől idegenkedik a legjobban. Nehezen veszik rá magukat, hogy kiadjanak egy-egy feladatot a kezeik közül. Hiába sorakoztatunk fel számos érvet a delegálás előnyei mellett, például hogy ezzel az eszközzel megismerhetjük a munkatársaink kiaknázatlan képességeit, ambícióit, hogy hosszú távon jelentős idő szabadíthatnak fel önmaguk számára, ebben a kérdésben midig megfontolt lépésekben kell haladunk.

Azonban, ha Te úgy érzed alkalmaznád ezt a módszert, akkor a következő szempontok figyelembe vételével oszd ki a feladatot kollégád számára:

  1. Válaszd ki azt a személyt, aki a legalkalmasabb a feladat elvégzésre. Ehhez tisztában kell lenned azzal, hogy a feladat végrehajtásához, milyen kompetenciákra van szükség és azzal, hogy a munkatársaid közül ki az, aki birtokolja ezeket, illetve ki az, aki ilyen irányba szeretne fejlődni.
  2. Oszd ki a feladatot a választott személynek. Ahhoz, hogy ez sikeresnek bizonyuljon, a kollégád számára is egyértelműsítened kell a feladat célját.
  3. Jelölj ki egy időpontot, amikorra el kell készülni az adott feladatnak.
  4. Amennyibe szükséges növeld a kollégád önbizalmát. Például azzal, hogy már máskor is kapott hasonló feladatot, és akkor sikeresen elvégezte. De néha elegendő egy mondat: „Minden rendben lesz, meg tudod csinálni!”.
  5. Határozz meg egy időpontot a munkafolyamat során, amikor ellenőrzöd, hogy éppen hol tart a feladat. Ezen a megbeszélésen tisztázhatjátok a felmerülő kérdéseket, problémákat. Természetesen a munkafolyamat hosszától, fázisaitól függően több ilyen alkalmat is kijelölhetsz.
  6. Végezetül pedig, a folyamat végén mindig értékeld a kollégád teljesítményét. Visszacsatolásra mindenkinek nagy szüksége van. Ezáltal tudsz pozitív megerősítést adni, valamint fejlődésre ösztönözni.

Kövess minket a Facebookon, mert érdekes tartalmakat osztunk meg ott is!

Aktuális tréningjeink

Személyre szabott tréning, egyéni időpontokban skype-on

Személyre szabott tréning, egyéni időpontokban skype-on

Szeretnéd fejleszteni a kommunikációs képességedet? Egy teljesen személyre szabott tréning keretében, akkor, amikor neked belefér az idődbe? Ebben az esetben szeretnénk a figyelmedbe ajánlani személyre szabott tréningüket.

**Ezt a megoldást válaszd,...

Bővebben ...