Amennyiben rendszeresen olvasol minket tudhatod, hogy meglátásunk szerint a jó időgazdálkodás egyik leghatékonyabb eszköze a delegálás. A dolog pikantériája az, hogy ügyfeleink nagy része ettől a módszertől idegenkedik a legjobban. Nehezen veszik rá magukat, hogy kiadjanak egy-egy feladatot a kezeik közül. Hiába sorakoztatunk fel számos érvet a delegálás előnyei mellett, például hogy ezzel az eszközzel megismerhetjük a munkatársaink kiaknázatlan képességeit, ambícióit, hogy hosszú távon jelentős idő szabadíthatnak fel önmaguk számára, ebben a kérdésben midig megfontolt lépésekben kell haladunk.

Azonban, ha Te úgy érzed alkalmaznád ezt a módszert, akkor a következő szempontok figyelembe vételével oszd ki a feladatot kollégád számára:

  1. Válaszd ki azt a személyt, aki a legalkalmasabb a feladat elvégzésre. Ehhez tisztában kell lenned azzal, hogy a feladat végrehajtásához, milyen kompetenciákra van szükség és azzal, hogy a munkatársaid közül ki az, aki birtokolja ezeket, illetve ki az, aki ilyen irányba szeretne fejlődni.
  2. Oszd ki a feladatot a választott személynek. Ahhoz, hogy ez sikeresnek bizonyuljon, a kollégád számára is egyértelműsítened kell a feladat célját.
  3. Jelölj ki egy időpontot, amikorra el kell készülni az adott feladatnak.
  4. Amennyibe szükséges növeld a kollégád önbizalmát. Például azzal, hogy már máskor is kapott hasonló feladatot, és akkor sikeresen elvégezte. De néha elegendő egy mondat: „Minden rendben lesz, meg tudod csinálni!”.
  5. Határozz meg egy időpontot a munkafolyamat során, amikor ellenőrzöd, hogy éppen hol tart a feladat. Ezen a megbeszélésen tisztázhatjátok a felmerülő kérdéseket, problémákat. Természetesen a munkafolyamat hosszától, fázisaitól függően több ilyen alkalmat is kijelölhetsz.
  6. Végezetül pedig, a folyamat végén mindig értékeld a kollégád teljesítményét. Visszacsatolásra mindenkinek nagy szüksége van. Ezáltal tudsz pozitív megerősítést adni, valamint fejlődésre ösztönözni.

Kövess minket a Facebookon, mert érdekes tartalmakat osztunk meg ott is!

Aktuális tréningjeink

Személyre szabott tréning, egyéni időpontokban

Személyre szabott tréning, egyéni időpontokban

Szeretnéd fejleszteni a kommunikációs képességedet? Egy teljesen személyre szabott tréning keretében, akkor, amikor neked belefér az idődbe? Itt egy lehetőség, ami pont neked szól.

Először, egy teljesen ingyenes személyes konzultáció...

Bővebben ...

Coaching szemléletű vezetői tréning (gyorsított)

Coaching szemléletű vezetői tréning (gyorsított)

Kinek ajánljuk?

A képzést vezetőknek, menedzsereknek, vállalkozóknak ajánljuk és mindazoknak, akik sikeresebbek, tudatosabbak és magabiztosabbak szeretnének lenni vezetői hivatásuk gyakorlása során és magánéletükben is. Jelentkezz, ha rövid időn belül szeretnél gyakorlatias tudást...

Bővebben ...