Néhány héttel ezelőtt a nővéremnek orvoshoz kellett fordulnia. A már mindenki számára ismerős szituáció fogadta: a rendelő zsúfoltságig tele, minden újonnan érkező idegesen pásztázta végig a termet és próbált informálódni. Informálódni arról, hogy itt van-e már a doktornő, hogy mindenki hozzá vár-e és ami a legfontosabb, ki érkezett utoljára. Tehát Ő ki után fog következni, bízva abban, hogy a nem az egész délelőttjét fogja várakozással tölteni.

Aztán valami nagyon kellemetlen történt. Éppen amikor a testvérem került volna sorra, valaki, akivel már előzetesen megbeszélték az érkezési sorrendet egyszerűen csak elé vágott. Úgy gondolom, ha nem is egy orvosi rendelőben, hanem akár a postán vagy egy áruház pénztáránál, de sajnos mindenkivel történt már ilyen. Az már más kérdés, hogy ki hogyan reagál egy ilyen kínos szituációra.

Vannak akik határozatlanok és visszahúzódóak, ebből adódóan szó nélkül hagyják az esetet, talán magunkban bosszankodnak egy kicsit, esetleg maguk elé engednek még pár embert. Az ilyen típusú személyek passzív vagy szubmisszív magatartást tanúsítanak.

Nézzük meg, hogy általában mi jellemzi ezt a magatartásformát:

  • nem mondja el, hogy mit gondol, mit szeretne vagy mit érez
  • mások igényeit és szükségleteit a sajátjai elé helyezi
  • önbizalomhiány, alacsony önértékelés jellemzi
  • zárt gesztusokat használ
  • bizonytalan, halk hanghordozása van

Gondolkodtál már azon, hogy milyen hatásai és következményei lehetnek annak, ha a munkahelyeden viselkedsz hasonlóan?

Ilyen esetben a kollégáid nincsenek tisztában az érzéseiddel. Mivel nem közlöd azokat, így nem is tudják figyelembe venni. Nézzünk egy egyszerű példát: Már hónapok óta ugyanabból a kínai étteremből rendelitek az ebédet, pedig Te nem is szereted a kínai kaját, ezt viszont még senki nem tudja. Másrészt visszaélnek azzal, hogy háttérbe szorítod a saját érdekeidet. Ennek következtében pedig gyakran kaphatsz olyan feladatokat, amelyeket nem végzel el szívesen.

Hogyan hat ez rád?

A verbális és nem verbális megnyilvánulásaink nem csak a környezetünkre, hanem önmagunkra is komoly hatással vannak. (Itt megragadnám az alkalmat, hogy újból a figyelmetekbe ajánljam Amy Cuddy: Testbeszédünk alakítja, hogy kik vagyunk című szuper előadását https://www.youtube.com/watch?v=ihrmSWLp_vw)

Amennyiben rendszeresen passzívan viselkedsz egy idő után úgy érzed mindenki véleménye számít, csak éppen a Tied nem. A Te szükségleteidet mindenki figyelmen kívül hagyja, igazságtalan veled a környezeted. Kihagynak bizonyos döntési szituációkból.

Természetesen a passzív magatartás is lehet indokolt, ha a megfelelő szituációban alkalmazzuk. Sőt Sue Hadfield és Gill Hasson az Asszertivitás című könyvében tovább megy és azt mondja, az asszertív emberek szabadon döntenek arról, hogy milyen típusú viselkedést választanak. Például, amikor egy alapvetően asszertív személy agresszív, akkor ezt tudatosan felvállalja, hiszen a düh is egy alapvető érzelem: „Nagyon haragszom az elém tolakodó személyre.”De úgy is dönthet, hogy nem reagál a történtekre. A kulcs, nem más mint a tudatosság és a felelősségvállalás.

A passzív vagy agresszív magatartás részben öröklött viselkedésmintákból adódik, ezzel szemben az asszertivitás vagy más néven önérvényesítés elsajátítható. Tanuld meg Te is az asszertivitás technikáját!

Te is szeretnéd érvényre juttatni a véleményedet, elképzelésedet? Nem szeretnél mindig alul maradni a beszélgetőpartnereddel szemben? Vagy esetleg már belefáradtál, hogy csak akkor figyelnek rád, ha agresszív hangnemet ütsz meg? Ha igen, akkor jelentkezz az egy napos asszertív kommunikációs tréningünkre!

Forrás: Sue Hadfield-Gill Hasson: Asszertivitás, Scolar kiadó, 2012., 24-15. o.


Kövess minket a Facebookon, mert érdekes tartalmakat osztunk meg ott is!

Aktuális tréningjeink

Személyre szabott tréning, egyéni időpontokban skype-on

Személyre szabott tréning, egyéni időpontokban skype-on

Szeretnéd fejleszteni a kommunikációs képességedet? Egy teljesen személyre szabott tréning keretében, akkor, amikor neked belefér az idődbe? Ebben az esetben szeretnénk a figyelmedbe ajánlani személyre szabott tréningüket.

**Ezt a megoldást válaszd,...

Bővebben ...