Biztos érezted már, hogy mindig te húzod a rövidebbet, mindig te adod be a derekad, vagy mindig meghajolsz mások akarata előtt. Kényszerből... Biztos érezted már, hogy az érvekből kifogytál és nincs erőd küzdeni tovább egy soha véget nem érőnek tűnő vitában. Helyette egy egyszerűbb, rövid távon hatékony, de agresszív magatartást kell követned, különben felrobbansz az idegtől... Magyarán szólva, a beszédből kifogyva, inkább menekülnél…

Azért, hogy mégse kelljen meghátrálnod és már a reggeli kávé közben rafinált kis csúsztatásokat, hovatovább manipulációs stratégiákat kigondolnod, amikor egy nemkívánatos beszélgető partnerrel lesz meetinged, a megoldás az asszertivitás. Nem csodaszer, de megfelelő mennyiségben és minőségben adagolva igazán hatékony válasz!

Az asszertivitás pozitív önérvényesítésre törekszik: Én-üzeneteket közöl, mindig a saját gondolatairól, érzéseiről beszél. Nem akar belelátni a beszélgetőtárs fejébe és eldönteni helyette, hogy mit gondol vagy mit érez, hanem inkább kérdez, vagy figyelmesen hallgat.

Az érzésekkel szemben nem lehet vitába szállni. Például: Nagyon kellemes beszélgetés volt, köszönöm. vagy: Nagyon elkeserít az Ön véleménye. Nagyon elszomorít az Ön hozzáállása a helyzethez. Nagyon rosszul esik, ha nem ismeri el a munkámat. Igen jól esett, hogy Ön megdicsérte a projekttervemet.

Azért tehát, hogy ne a gyűlölet és a frusztráció növekedjen bennünk egy kellemetlennek ítélt meeting során, próbáljunk meg higgadtan és tárgyilagosan megfogalmazni a saját üzeneteinket magunkról. Így valóban békések tudunk maradni. Nem csak a szavak szintjén, látszólag, hanem gondolatilag is.

Te is szeretnéd érvényre juttatni a véleményedet, elképzelésedet? Nem szeretnél mindig alul maradni a beszélgetőpartnereddel szemben? Vagy esetleg már belefáradtál, hogy csak akkor figyelnek rád, ha agresszív hangnemet ütsz meg? Ha igen, akkor jelentkezz az asszertív kommunikációs tréningünkre!


Kövess minket a Facebookon, mert érdekes tartalmakat osztunk meg ott is!

Aktuális tréningjeink

Személyre szabott tréning, egyéni időpontokban skype-on

Személyre szabott tréning, egyéni időpontokban skype-on

Szeretnéd fejleszteni a kommunikációs képességedet? Egy teljesen személyre szabott tréning keretében, akkor, amikor neked belefér az idődbe? Ebben az esetben szeretnénk a figyelmedbe ajánlani személyre szabott tréningüket.

**Ezt a megoldást válaszd,...

Bővebben ...